Πρόγραμμα βιβλιοπαρουσίασης στη Γ΄ τάξη για τον Μινώταυρο

Την Τετάρτη 07/02/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄  τάξης (τμήματα Γ1 και Γ2) είχαν την ευκαιρία με οδηγό το παγκοσμίου φήμης τέρας, τον Μινώταυρο, να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στα ίχνη του Μινώταυρου”. Με τη βοήθεια του βιβλίου ” Ο Μινώταυρος ανίκητος στον λαβύρινθο” του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου μυήθηκαν στον μινωϊκό πολιτισμό με τρόπο αβίαστο, απρόσμενο και βιωματικό. Η πρόσληψη της νέας γνώσης, η σύνδεσή της με τη σημερινή ζωή των παιδιών και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας υποστηρίχτηκαν από δραστηριότητες λεξιλογικού, εικαστικού, γνωστικού και παιγνιώδους χαρακτήρα ( ζωγραφική, παντομίμα, δημιουργική γραφή, επιτραπέζιο παιχνίδι).

Το πρόγραμμα εκπόνησε η Άννα-Μαρία Βλάσση από την εκπαιδευτική ομάδα “Βιβλιοδιαπλάσεις”, μια ομάδα με 20ετή εμπειρία στον τομέα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους.
 
Τέλος,  μιλώντας για τη δύναμη της αγάπης του Θησέα και της Αριάδνης που οδηγεί στο φως μέσω του μίτου,  το τμήμα Γ1 επισκέφτηκε η αρχαιολόγος και σχεδιάστρια κοσμημάτων Πολίνα Σαπουνά-Έλλις, η οποία μίλησε στα παιδιά για τον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ενέπνευσε τη δουλειά της και την καθιέρωσε στον χώρο του σχεδιασμού κοσμημάτων. Ένωσε δύο από τα ισχυρότερα μινωικά σύμβολα, το ιερό κέρας και τον ταύρο, για να αποτυπώσει τους συμβολισμούς δύναμης και αναγέννησης, που ένιωσε ο Θησέας αφού βρήκε τον δρόμο προς την ελευθερία. 
Κυρίως όμως μας δίδαξε το όραμα, τη δύναμη της ομαδικότητας, της ένωσης με τους γύρω μας, με τις ρίζες μας.